Direktlänk till inlägg 2 oktober 2008

30-års kalas

Av Johanna - 2 oktober 2008 14:07

Här kommer jag att lägga in receptförslag till gubben´s 30-års kalas.




Focaccia med tomat och fetaost

För 24 personer.

Ingredienser

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
1,5 tsk salt
2 msk smör
250 gram kesella kvarg, lätt
5 dl durumvetemjöl
9 dl vetemjöl
150 g marinerade soltorkade tomater
300 g fetaost
2 msk grovhackad färsk rosmarin
2 tsk gourmetsalt

Gör så här Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, smör, kvarg, durumvetemjöl och vetemjöl.

Arbeta degen tills den känns smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 minuter.

Skär tomat och ost i bitar. Tryck ut degen med mjölad hand i en väl smord långpanna.

Pensla degen med oljan från de marinerade tomaterna. Strö över tomat, ost, rosmarin och salt. Tryck ner det i degen med fingertopparna.

Sätt ugnen på 225 grader.
Låt degen jäsa ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Låt svalna på galler.


Laxpaj med räkor  och kall såsIngredienser

150 g kallt smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g räkor med skal
250 g rökt laxfilè
50 g djupfrysta ärter
100 g lagrad ost i tärningar
1/2 dl hackad dill
3 ägg
3 dl gräddmjölk
Salt
Peppar

Kall sås:
3 dl crème fraiche
100 g stenbitsrom eller löjrom
1/2 dl finhackad dill.

Pensling och garnering:
Uppvispat ägg
150 g räkor
Stenbitsrom eller löjrom
Dill
Citron


Gör så här Ugn 225º.
Rör ihop ingredienserna till den kalla såsen och låt den stå i kylskåpet och gotta till sig.
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den ligga kallt och vila ca 30 minuter.

Ta undan ca 1/5 av degen och tryck ut resten i en pajform. Nagga bottnen. Sätt en kant av aluminiumfolie runt och låt pajformen vila kallt på nytt, ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
Skala räkorna och halvera dem. Tärna laxen. Tina ärterna.
Lägg ärterna i botten på det förgräddade pajskalet. Fyll på med räkor, lax, hackad dill och osttärningar. Vispa samman äggen med gräddmjölk, salt och peppar. Häll det över pajen.

Kavla ut resterande deg och sporra ut längder. Lägg dem som ett rutmönster över pajen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har stelnat.
Garnera med skalade räkor, stenbitsrom, dill och citron.


Laxpaj

6 port

  

Temperatur

200°


 


 

 

 

Ingredienser:

3 dl vetemjöl

100 gr smör

1 krm salt

3 msk iskallt vatten

 

Fyllning:

1½ dl hackad lök

1 msk smör

150 gr gravad eller rökt lax (i bit)

1 dl hackad dill

3 dl riven lagrad ost, ex grevé

3 ägg

1 dl grädde

2 dl mjölk

½ tsk salt

½ tsk peppar


Gör så här:
  • Hacka snabbt ihop degen för hand eller i matberedare.
  • Tryck ut den i en form som är ca 25cm i diameter. Tryck upp degen så att den hänger på kanten.
  • Ställ in formen i kylen i minst 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10-12 minuter.
  • Fräs löken mjuk och glansig i matfettet. Skär laxen i små tärningar.
  • Blanda lök, lax och dill och bred ut i pajskalet. Strö på osten.
  • Vispa ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll över fyllningen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen tills äggstanningen stelnat (ca 25-30 minuter).


Dajmglasstårta

För: 6 - 8 personer

Om du gillar dajm och glass, då älskar du denna tårta.

Dajmglasstårta
  Ingredienser

3 st ägg
Knappt 2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
10 st digestivekex
1 st Dubbeldajm (eller 2 enkla)


Beskrivning Dela gulor och vitor.
Gulor och socker vispas. Rör ned creme fraiche.
Vispa grädden hårt. Krossa dajmen och rör ned det i grädden.
Blanda dajmgrädden med creme fraiche-röran.
Vispa äggvitorna och vänd ner dem försiktigt.
Smula kexen fint och strö hälften i en form med löstagbar botten.
Häll i smeten och strö över resten av smulorna.
Ställ i frysen över natten.
Tag fram en stund innan servering.



Räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast mm

4 port

Recept på räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd. Hemskalade räkor brukar vara godast. Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.
Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt). Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite sallad, tomat, dill och citron.


Ingredienser till recept
  • 4 msk hackad gräslök
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk limesaft (valfritt)
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära (valfritt)
Tillagning av recept
  • Hacka gräslöken fint.
  • Skala räkorna. Lägg i en skål.
  • Tillsätt majonnäs och creme fraiche, dijonsenap, cayennepeppar, limesaft, vitpeppar, ingefära samt gräslök.
  • Rör ihop allt till en räkröra. Tillsätt ej salt om du vill ha räkröran ej ska vätska sig (det är ju inte så lyckat på snittar ex. men gör ju inget till bakad potatis).


  • Konstnärens paj
    Portioner: 6-8
    Tillagningstid: c:a 1 timme

    Ingredienser
    Pajdeg:
    2 dl vetemjöl
    1 dl grahamsmjöl
    3msk kallt vatten

    Fyllning:
    400 g köttfärs
    2 vitlöksklyftor
    1 tsk Sambal Oelek
    200 g rökt skinka
    200 g champinjoner
    2 gula lökar
    salt, peppar, soja

    Pajtäcke:
    3 dl grädde
    2 msk vetemjöl
    3 äggulor
    1 1/2 dl ketchup
    4-5 dl riven ost
    tabasco

    Tillagning
    Blanda ingredienserna till pajdegen, tryck ut i en form med ganska höga kanter. Vila i kyl c:a 20 min, förgrädda i 10 min 200 grader.
    Bryn köttfärsen, salta, peppra och pressa i vitlöken. Tillsätt lite soja. Hacka skinkan och blanda i.
    Hacka champinjonerna och stek dem. Hacka löken och blanda ner i stekpannan med champinjonerna.
    Blanda alltihop i en skål, tillsätt Sambal Oelek.
    Häll fyllningen i det förgräddade skalet.

    Vispa grädden halvtjock och vispa i övriga ingredienser, fördela krämen över pajen och grädda 20-25 min 200 grader


    Servera med sallad

    Fryst chokladmaräng Ingredienser 8 bitar 4 äggvitor
    1 tsk pressad citron
    1 1/2 msk kakao
    2 dl strösocker

    Glass:
    2 äggulor
    1 dl florsocker
    2 msk kakao
    1 msk konjak
    2 dl vispgrädde
    1 dl Kesella Gör så här Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Blanda kakao och socker. Vispa ner det lite i taget. Rita 2 rundlar på bakplåtspapper med hjälp av en rund form, ca 23 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna men lämna 2 cm eftersom bottnarna flyter ut något. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar några timmar. Rör ihop äggulor, socker kakao och konjak. Vispa grädden hårt och rör ner äggsmet och Kesella. Lägg en marängbotten i formen. Bred ut glassmeten och lägg på den andra marängen. Låt glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Sikta över kakao och servera med t ex marinerad frukt. Marinerad frukt: 400 g blandad frukt 1 1/2 msk balsamvinäger 4 msk florsocker Skär frukten i bitar. Blanda balsamvinäger och florsocker. Häll det över fruktsalladen och rör om.


    Västerbottenpaj:

    250 gram grovt riven västerbottenost

    3 st ägg

    2 dl mjölk

    1 dl grädde

    salt

    vitpeppar

    Pajdeg:

    3 dl vetemjöl

    125 gram smör

    2 msk kallt vatten

    en pajform, 24 cm


    Montera matberedaren med kniven. Lägg i mjölet och kylskåpskallt smör, skuret i mindre bitar. Kör maskinen i 56 sekunder tills massan börjar se smulig ut. Tillsätt vattnet och kör 1020 sekunder tills degsmulorna börjar gå ihop
    till en deg. Kavla ut degen och täck formen med den, nagga den med en gaffel. Låt den vila i kylskåp i 2030 minuter. Sätt igång ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10
    minuter.

    Blanda alla ingredienser förutom osten. Lägg osten i det förgräddade
    pajskalet och häll på äggblandningen så att det precis täcker osten. Grädda
    pajen i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.

     


     

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Johanna - 20 januari 2009 08:48

    Jo ni läser rätt!  Jag har flyttat till http://villaharmony.blogspot.com/.  Så vill ni fortsätta följa mitt bloggande så hittar ni mig i forsättningen på den adressen!...

    Av Johanna - 19 januari 2009 10:00

    Jag vet inte vad jag ska säga men vi har haft otur i helgen... Helena och Ante kom till oss på fredagsförmiddagen.  De hade med sig en stor påse godis till Adrian som han inte var sen att sätta i sig.  Givetvis fick vi inte i honom någon middag eller...

    Av Johanna - 16 januari 2009 11:46

    Idag har Adrian varit hos tandläkaren.  Han hade inga hål.  Tandläkarn tyckte han hade jättefina tänder!  Det betyder att jag gjort något rätt! Jag är ganska snål om sötsakerna.  Han får äta godis på lördagar och ibland på lite på fredagar annars är ...

    Av Johanna - 14 januari 2009 17:16

    Min systerson fyller 2 år nu den 29:e januari.  Det känns så trist att bara köpa leksaker och kläder varje gång. Det skulle vara kul med någonting som han kan ha kvar och roas av under lång tid.  Och efter lite letande så har jag nu hittat en perfekt...

    Av Johanna - 13 januari 2009 09:54

    Tisdag morgon.  Förstår inte varför jag sitter här och skriver, jag borde verkligen ta tag i städningen,  men det är inte fullt lika kul...   Adrian sa en sån kul grej igår;  "Mamma jag vill ha åveråli !" Han menade då ravioli.  Haha!  Tur att vi ha...

    Ovido - Quiz & Flashcards