Direktlänk till inlägg 2 oktober 2008
Här kommer jag att lägga in receptförslag till gubben´s 30-års kalas.
För 24 personer.
Ingredienser 50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°
1,5 tsk salt
2 msk smör
250 gram kesella kvarg, lätt
5 dl durumvetemjöl
9 dl vetemjöl
150 g marinerade soltorkade tomater
300 g fetaost
2 msk grovhackad färsk rosmarin
2 tsk gourmetsalt
Gör så här Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt salt, smör, kvarg, durumvetemjöl och vetemjöl.
Arbeta degen tills den känns smidig. Den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 minuter.
Skär tomat och ost i bitar. Tryck ut degen med mjölad hand i en väl smord långpanna.
Pensla degen med oljan från de marinerade tomaterna. Strö över tomat, ost, rosmarin och salt. Tryck ner det i degen med fingertopparna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt degen jäsa ca 15 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Låt svalna på galler.
Laxpaj med räkor och kall såsIngredienser
150 g kallt smör eller margarin
3 1/2 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g räkor med skal
250 g rökt laxfilè
50 g djupfrysta ärter
100 g lagrad ost i tärningar
1/2 dl hackad dill
3 ägg
3 dl gräddmjölk
Salt
Peppar
Kall sås:
3 dl crème fraiche
100 g stenbitsrom eller löjrom
1/2 dl finhackad dill.
Pensling och garnering:
Uppvispat ägg
150 g räkor
Stenbitsrom eller löjrom
Dill
Citron
Gör så här Ugn 225º.
Rör ihop ingredienserna till den kalla såsen och låt den stå i kylskåpet och gotta till sig.
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Låt den ligga kallt och vila ca 30 minuter.
Ta undan ca 1/5 av degen och tryck ut resten i en pajform. Nagga bottnen. Sätt en kant av aluminiumfolie runt och låt pajformen vila kallt på nytt, ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
Skala räkorna och halvera dem. Tärna laxen. Tina ärterna.
Lägg ärterna i botten på det förgräddade pajskalet. Fyll på med räkor, lax, hackad dill och osttärningar. Vispa samman äggen med gräddmjölk, salt och peppar. Häll det över pajen.
Kavla ut resterande deg och sporra ut längder. Lägg dem som ett rutmönster över pajen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen har fin färg och äggstanningen har stelnat.
Garnera med skalade räkor, stenbitsrom, dill och citron.
Laxpaj
6 port
Temperatur
200°
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
100 gr smör
1 krm salt
3 msk iskallt vatten
Fyllning:
1½ dl hackad lök
1 msk smör
150 gr gravad eller rökt lax (i bit)
1 dl hackad dill
3 dl riven lagrad ost, ex grevé
3 ägg
1 dl grädde
2 dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk peppar
Dajmglasstårta
För: 6 - 8 personer
Om du gillar dajm och glass, då älskar du denna tårta.
Ingredienser
3 st ägg
Knappt 2 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
10 st digestivekex
1 st Dubbeldajm (eller 2 enkla)
Beskrivning Dela gulor och vitor.
Gulor och socker vispas. Rör ned creme fraiche.
Vispa grädden hårt. Krossa dajmen och rör ned det i grädden.
Blanda dajmgrädden med creme fraiche-röran.
Vispa äggvitorna och vänd ner dem försiktigt.
Smula kexen fint och strö hälften i en form med löstagbar botten.
Häll i smeten och strö över resten av smulorna.
Ställ i frysen över natten.
Tag fram en stund innan servering.
4 port
Recept på räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd. Hemskalade räkor brukar vara godast. Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.
Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt). Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite sallad, tomat, dill och citron.
Konstnärens paj
Portioner: 6-8
Tillagningstid: c:a 1 timme
Ingredienser
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3msk kallt vatten
Fyllning:
400 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk Sambal Oelek
200 g rökt skinka
200 g champinjoner
2 gula lökar
salt, peppar, soja
Pajtäcke:
3 dl grädde
2 msk vetemjöl
3 äggulor
1 1/2 dl ketchup
4-5 dl riven ost
tabasco
250 gram grovt riven västerbottenost
3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
salt
vitpeppar
Pajdeg:3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten
en pajform, 24 cm
Jo ni läser rätt! Jag har flyttat till http://villaharmony.blogspot.com/. Så vill ni fortsätta följa mitt bloggande så hittar ni mig i forsättningen på den adressen!...
Jag vet inte vad jag ska säga men vi har haft otur i helgen... Helena och Ante kom till oss på fredagsförmiddagen. De hade med sig en stor påse godis till Adrian som han inte var sen att sätta i sig. Givetvis fick vi inte i honom någon middag eller...
Idag har Adrian varit hos tandläkaren. Han hade inga hål. Tandläkarn tyckte han hade jättefina tänder! Det betyder att jag gjort något rätt! Jag är ganska snål om sötsakerna. Han får äta godis på lördagar och ibland på lite på fredagar annars är ...
Min systerson fyller 2 år nu den 29:e januari. Det känns så trist att bara köpa leksaker och kläder varje gång. Det skulle vara kul med någonting som han kan ha kvar och roas av under lång tid. Och efter lite letande så har jag nu hittat en perfekt...
Tisdag morgon. Förstår inte varför jag sitter här och skriver, jag borde verkligen ta tag i städningen, men det är inte fullt lika kul... Adrian sa en sån kul grej igår; "Mamma jag vill ha åveråli !" Han menade då ravioli. Haha! Tur att vi ha...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
|||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
|||
13 |
14 | 15 |
16 | 17 | 18 |
19 |
|||
20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
|||||
|