Direktlänk till inlägg 29 september 2008

Middagstipset

Av Johanna - 29 september 2008 14:26

Idag blir det Haitigryta till middag.  Alla i familjen tycker om det, och jag kan inte annat än hålla med :-)

Dessutom är det nyttigt,  och det är ju bra!

Här är receptet:


HAITIGRYTA

500 g benfritt griskött av t . ex . skinka eller bog
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 paprikor , gärna olika färger
1 liten burk ananas i juice , ca 200 g
2 msk soja
2 dl buljong , t . ex . köttbuljong av tärning
3 msk vinäger
1 msk tomatpuré
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
1 tsk salt


Skär köttet i strimlor.
Skala löken och skär den i klyftor.
Skala vitlöken.
Skölj, kärna ur och strimla paprikan.
Låt ananasen rinna av men spara juicen.
Koka upp soja, buljong, vinäger, ananasjuice, tomatpuré och kryddor i en kastrull.
Lägg i kött, lök och pressad vitlök.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 15 minuter.
Lägg i paprikan och låt grytan koka några minuter till.
Smaksätt med salt och mer kryddor om det behövs.
Skär ananasen i bitar och lägg dem i grytan.
Servera gärna med kokt ris



 Och så här i äppeltider så måste jag bara tipsa er om denna himmelska äppelkakan som jag gjorde i helgen.  Den är verkligen något utöver det vanliga!


KRÄMIG ÄPPELKAKA


Pajdeg
150 g smör, rumsvarmt
1,75 dl strösocker
1 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver


Fyllning
5 st äpplen
2 tsk kanel
1 msk strösocker
2 dl crème fraiche
2 dl mandelmassa, riven
1 msk vaniljsocker
1 st äggula


Gör så här

1. Pajdeg: Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa ner ägget. Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det och arbeta samman till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (24 cm). Låt vila kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
2. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor och skaka dem i en plastpåse tillsammans med kanel och socker.
3. Blanda samman övriga ingredienser till fyllningen. Lägg äppelklyftorna i botten och häll på crème fraicheblandningen. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 40 min. Täck med folie om den ser ut alltför mörk. Servera med glass eller vaniljvisp.  Dubbel sats till en liten långpanna.

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johanna - 20 januari 2009 08:48

Jo ni läser rätt!  Jag har flyttat till http://villaharmony.blogspot.com/.  Så vill ni fortsätta följa mitt bloggande så hittar ni mig i forsättningen på den adressen!...

Av Johanna - 19 januari 2009 10:00

Jag vet inte vad jag ska säga men vi har haft otur i helgen... Helena och Ante kom till oss på fredagsförmiddagen.  De hade med sig en stor påse godis till Adrian som han inte var sen att sätta i sig.  Givetvis fick vi inte i honom någon middag eller...

Av Johanna - 16 januari 2009 11:46

Idag har Adrian varit hos tandläkaren.  Han hade inga hål.  Tandläkarn tyckte han hade jättefina tänder!  Det betyder att jag gjort något rätt! Jag är ganska snål om sötsakerna.  Han får äta godis på lördagar och ibland på lite på fredagar annars är ...

Av Johanna - 14 januari 2009 17:16

Min systerson fyller 2 år nu den 29:e januari.  Det känns så trist att bara köpa leksaker och kläder varje gång. Det skulle vara kul med någonting som han kan ha kvar och roas av under lång tid.  Och efter lite letande så har jag nu hittat en perfekt...

Av Johanna - 13 januari 2009 09:54

Tisdag morgon.  Förstår inte varför jag sitter här och skriver, jag borde verkligen ta tag i städningen,  men det är inte fullt lika kul...   Adrian sa en sån kul grej igår;  "Mamma jag vill ha åveråli !" Han menade då ravioli.  Haha!  Tur att vi ha...

Ovido - Quiz & Flashcards